sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Treidaus, virheitä sattuu ja tappioita tulee

Hei, marraskuun treidaukset meni niin loistavasti, että aloitin joulukuun nähtävästi liian rennosti. Ensimmäisen viikon aikana tein enenmmän tappiollisia kuin voitollisia treidejä.

Näin jälkikäteen virheet ovat nähtävissä selvästi, ja niistä otin opikseni toisella viikolla. Alhaalla kuva 2-4.12.2019 ajalta, jonne olen merkannut muutamia kohtia, joissa ostin position ja joista syntyi sitten tappiota. Kynttilät ovat 15min kynttilöitä.

Kohdassa yksi ostin heti aamulla shortin, koska vaikutti siltä että lasku varaa vielä oli. Kurssi laskikin vielä ostohetkestä hieman, mutta pomppasi ylös ennen kuin RSI ehti käydä ihan alhaalla. Hölmönä en myynyt positiota pois vaan jäin odottamaan josko kurssi kääntyisi. Kun näytti siltä, että kurssi on vain ylöspäin, möin position pois tappiolla.

Kohdassa kaksi RSI oli jo reilusti alimyydyn puolella ja vaikutti siltä, että käänne on tulossa. Ostin long position, mutta kurssi jatkoi vaan laskuaan. Tässä hyvä esimerkki siitä, että vaikka RSI on jo tosi alhainen, kurssi voi silti jatkaa laskuaan, eli tuo RSI ei ole ihan täydellinen indikaattori kertomaan käänteestä.

Kohdassa kolme olin hätäinen. RSI ei selvästikkään näyttänyt mitään indikaatiota minne suuntaan DAX on menossa, koska oli puolivälissä RSI taulukkoa. Ostin shortin, ja kurssihan lähti nousuun melko pian sen jälkeen.

Kohdassa neljä ostin shortin. Suunta oli oikea jonkin aikaa, mutta kääntyi jyrkkään nousuun. En ollut vahtimassa kurssin kehittymistä pariin tuntiin ja katastrofi ehti tapahtua sillä aikaa.


No mitä olen tästä ottanut opikseni?

Kohdan 1 ja 3 tappiot olisin välttänyt sillä, että olisin tyytynyt pienempään voittoon. Olen pitänyt tavoitteena 20 pisteen voitolla myymistä, mutta olin liian ahne. Jatkossa tavoitteeni on vain 5-10 pisteen muutokset.

Kohdan kolme tappion olisin välttänyt olemalla maltillinen. Näin jälkikäteen en edes ymmärrä miksi olen mennyt ostamaan tuollaisesta "näkymättömästä" paikasta. Ihan hullua! Eli malttia enemmän odottaa oikeaa ostopaikkaa.

Kohdan neljä tappion olisin välttänyt sillä että en olisi jättänyt positiota ilman valvontaa. Nordnetissa kun ei ole stop loss toimintoa, on possaa vahdittava koko ajan. Tuossakin olisin saanut sen tavoittelemani 5-10 pisteen voiton helposti, ajoitus ja suunta oli aivan oikea.

Tappiopäiviä olivat myös 5.12 ja 9.12, niissä syyt hyvin samantapaiset. Mutta 10-13.12 olen tehnyt vain voitollisia treidejä, ottamalla opikseni alkukuukaudesta.

Kokonaisopetus on siis:

1) pienemmin voitoin on varmempi, 4-8% voitto on riittävä ( tavoittelemani 20 pisteen muutos on vastannut noin 10-20% voittoa)
2) älä jätä avoimia positioita ilman valvontaa tai käytä stop loss toimintoa
3) treidaa vain selvistä ostopaikoista

5 kommenttia:

 1. Onhan se hienoa jos vähänkin saa varoja syntymään. Upeaa.

  VastaaPoista
 2. Juu, mutta tappiot pitää nöyrinä. Nyt on ollut pari päivää niin kiirettä töissä että siinäkin mielessä olen saanut treidaamisesta lomaa, ja iltaisin olen yrittänyt opiskella lisää, että mikä oikeasti on mennyt joulukuussa vikaan ja mitä pitäisi tehdä toisin. Miten sinulla on harjoittelut sujuneet?

  VastaaPoista
 3. Hei, miten Nordnetistä näkee pistemuutoksen vai seuraatko sitä investing.comista?

  VastaaPoista
 4. Moi, Dax on erittäin vaikea treidattava, koska suunnan muutokset ovat nopeita ja eivät välttämättä perustu "mihinkään" (TA, Trumpin twiitit, tai talous data) ja Nordnetissa markets tuotteilla treidatessa arvostustaso muutokset ovat tuotteilla hitaita ja eivät välttämättä edes noudata kohde-etuuden muutoksia(jos joku myy halvalla hinta laskee vaikka kohde-etuus nousee) tämä on erittäin hankalaa varsinkin skalppauksessa.

  VastaaPoista
 5. Markets tuotteet on siitä hyviä, että ei ole välityspalkkiota niin voi harjoitella helpommin, ei heti menetä kaikkia rahojaan...

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, vastaan sinulle mahdollisimman pian!