keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Sijoittamisesta aiheutuneet tulonhankkimiskulut verotuksessa

Hei

nyt kun olen veivannut DAX indeksiin sidottuja Bull ja Bear vipuja päivittäin marraskuun alusta alkaen niin ajattelin tarkastaa miten paljon olen myös maksanut palkkioita Nordnetille. Meni vähän aikaa että löysin raportin, ja kun löysin sen, yllätyin. Kahdessa viikossa olin jo "menettänyt" yhden päivän ansiot pelkkiin palkkioihin.

Aloitin veivaamisen marraskuussa, joten olin koko kuukauden alimmalla eli suurimmalla palkkiotasolla. Maksoin jokaisesta tapahtumasta 0,15%. Joulukuussa siirtynen seuraavalle tasolle, joka on 0,10%. Sillä tasolla oletettavasti pysynkin, koska osto- ja myyntitapahtumia tuskin tulee 50 kpl enempää... Joku kuukausi tottakai voi tulla, mutta epäilen että tapahtumien määrä on 40 kappaleen tienoilla.

Siitäpä sitten innostuin tutkimaan verottajan sivuja ja sieltä löytyi seuraava teksti :

Pääomatuloista vähennettäviä tulonhankkimiskuluja voivat olla esimerkiksi puhelin- ja atk-kulut sekä ammattikirjallisuus. Kulujen täytyy liittyä tulojen hankkimiseen, esimerkiksi sijoitustoimintaan. Pääomatuloista voi saada myös työhuonevähennyksen. Työhuonevähennyksen määrä riippuu siitä, onko tulonhankkimistoiminta päätoimista vai onko kyse vain satunnaisten sivutulojen hankkimisesta. Jos kulut liittyvät arvopapereiden, arvo-osuuksien tai muun näihin rinnastettavan omaisuuden hoitoon ja säilyttämiseen, kuluista vähennetään 50 euron omavastuu. Veroilmoitukseen kulut merkitään täysimääräisenä vähentämättä omavastuuta. (https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Vahennykset/Paaomatuloista_tehtavat_vahennykset(34777)

Olen pelkästään marraskuussa jo ylittänyt 50e omavastuun, joten loput kulut lienee vähennyskelpoisia . Lisäksi minua alkoi mietityttämään, että joskohan kokeilisin laittaa nettikulutkin vähennyksiin. Ei siinä ainakaan mitään menetä. Meillä on tänä vuonna vielä superedullinen netti, vain 9,90e/kk, mutta jos en saa uusittua sopimusta samaan hintaa helmikuussa 2017, luulenpa että netin hinta lähes tuplaantuu.

Olisikohan vielä muita kuluja vähennyksiin, täytyy jatkaa tutkimuksia. Kertokaa myös jos jotain muuta keksitte!

7 kommenttia:

 1. Minun tiedon mukaan välityspalkkioita ei voi vähentää suoraan tulonhankkimiskustannuksina, vaan ne vähennetään myyntivoittoveroista. Eli käytännössä niitä ei voi juuri hyödyntää. Joku viisaampi voi korjata jos olen väärässä.

  Vähennyksiin voi tietysti yrittää laittaa esim. työhuonevähennystä, tietokoneen hankitakustannuksia, ammattikirjallisuutta. Verottaja tekee päätöksen mitä hyväksytään, mutta ehdottomasti kaikkea kannattaa yrittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, ei noita nyt kahta kertaa voi vähentää =D

   Poista
 2. Ahaa, ok, se olisikin ollut liian hyvää ollakseen totta. Mutta siis myyntivoittoveroista vähennetään... no verojakin pitäisi kertyä (valitettavasti) maksettavaksi jos tavoitteessa pysytään elikkä 200e/arkipäivässä 100pv ajan :)

  VastaaPoista
 3. Kirjoituksessa oli lueteltu, mutta tässä listaa mitä sinne ATK kuluihin voi laittaa tarjolle:
  - Laitehankinnat puhelin, tablet ja tietokone, kerta poisto tai 10% vuosittain
  - Internet yhteys maksut, esimerkkinä 50% osuudella sijoituskäyttö
  - Virustorjunta 50% sijoituskäyttö
  - Sijoituspalvelut, esimerkkinä Kauppalehden verkkopalvelu, jos hankkinut maksullisen, muut maksulliset analyysipalvelut
  - Sijoitusaiheiset lehdet esimerkkinä Kauppalehti, Arvopaperi, Talous Elämä jne.

  Ja lopuksi, kuitit noista talteen.

  VastaaPoista
 4. Tosiaan, Kauppalehden verkkopalvelu tekisi mieli tilata!!

  VastaaPoista
 5. Minkäsuuruisia summia sijoitat noihin dax bull bear tuotteisiin päivittäin?

  VastaaPoista
 6. Aloitin 10 000e:lla mutta päätin sitten "tuplata" mahdollisuuteni ja viimeisimmän viikon ostelin 20 000e. Onhan siinä oma riskinsä mutta ajattelin asian niin että nopsemmin kerrytän "irtorahan" , jolla sitten jatkan veivaamista ja vaivalla ansaitut 20 000e sijoitan turvallisempiin osinkokohteisiin...

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, vastaan sinulle mahdollisimman pian!