keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Sijoitusuutiset ja niihin uskominen

Hei

olen nyt kuukauden ajan ollut tekemättä yhtään mitään kehittävää varallisuudelleni. Olen vaan jäänyt "suu auki" seuraamaan indeksien ja osakkeiden hintojen nousua, osaamatta tarttua yhteenkään tilaisuuteen.

Harmittaa.

Lisäksi uutisoinnit ovat sekoittaneet myös pääni. Tämän päivän Arvopaperin uutisotsikoista poimintoja:

"Sijoitusmaailma mullistuu-edessä suursiivous salkuissa". Tarkoittaako tämä nyt että minun kannattaisi siivota salkkuni eli myydä omistukseni?

" Näitä osakkeita saa vielä alehintaan". Ai onko vielä jotain osakkeita alehintaan?

"Piensijoittaja, älä säntäile". No ei ole tullut säntäiltyä...

" Helsingin pörssin arvostustaso alkaa olla huolestuttava". Eli pitäisiköhän olla sittenkin ostamatta.

" Varainhoitojätti: Osta osakkeita". Eli sittenkinkö pitäisi ostaa...

Inderes poisti suosikkilistaltaan SRV:n ja otti tilalle Constin. Ostaakko siis Constia, yritystä josta en oikein tiedä mitään...

Näitä uutisia kun lukee päivästä toiseen, tunnin välein tulee veivattua ajatuksia ostan, en osta, ostan, en osta... niin ostamatta jää.

Päätin nyt olla taas tekemättä mitään ja antaa ajan kulua. Kyllähän se minun iänikuinen salkkuni on tottakai joulukuun rivakassa nousussa pulskistunut mutta kun pankkitilikin jo alkaa pullistella. Pitäisi jotain kehittävää niille keksiä.

Ja jatkaa reippaasti Bull ja Bear vipuilua. Homma tyssäsi joulukuun alkuun ja työkiireisiin sekä päivittäisen kaupan käynnin jännittämisestä aiheutuvaan hermoiluun/jännitykseen. Ehdin kerrytellä niillä sijoituksilla 4500e kuukauden aikana.

Auttakaa, onko vinkkejä mitä ostella, vai odotellaanko?7 kommenttia:

 1. Hehhe jos saisit tasaisesti kuusta toiseen 4500€ niin voisit jo lopettaa päivätyösi =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä mutta olisin ihan hermot riekaleina ja tuijottaisin kotona tietokonetta missä vaiheessa ostan ja missä vaiheessa myyn. Totesin että parempi silloin tällöin napata se pari sataa euroa noilla vivuilla.

   Mutta vipurahat on erillään ja jonnekin nyt pitäisi saada tyrkättyä nuo ylimääräiset rahat, ehdotuksia?

   Poista
  2. Niinpä mutta olisin ihan hermot riekaleina ja tuijottaisin kotona tietokonetta missä vaiheessa ostan ja missä vaiheessa myyn. Totesin että parempi silloin tällöin napata se pari sataa euroa noilla vivuilla.

   Mutta vipurahat on erillään ja jonnekin nyt pitäisi saada tyrkättyä nuo ylimääräiset rahat, ehdotuksia?

   Poista
 2. Sijoitussuosituksia annetaan tosi varovaisesti, koska varmuutta ei ole. Mielelläni kuitenkin jotenkin auttaisin.

  Uutisotsikoiden perusteella ei mielestäni kannata sijoittaa. Suhtaudun myös suurella kauhulla näihin lyhyisiin bull-bear-vipuihin. Mutta onneksi ne rahat on erillään.

  Monelle sopii jokin seuraavista sijoitusstrategioista:
  - indeksiin sijoittaminen esim ETF:illä (jos uskoo nousun jatkuvan. Itse olen tulemasta päivä päivältä skeptisemmäksi)
  - arvosijoittaminen (kannattaa lukea Benjamin Graham "Value investor". Tarkoitus löytää aliarvostettuja laatuosakkeita)
  - osinkosijoittaminen (ostaa hyvin osinkoa maksavia osakkeita kun halvalla saa)

  Näihin eri sijoitusstrategioihin törmää aina vaan uudelleen ja uudelleen. Uskon, että kaikki niistä on hyviä. Toisaalta, mikään ei takaa arvon nimellistä säilymistä laskumarkkinoilla.

  Kehoittaisin tutustumaan, josko jokin tuntuisi omalta.

  Osinkosijoittaminen on siinä mielessä mukavaa, että laskumarkkinoillakin osinkoja saa ja silloin voi osingot uudelleensijoittaa alennuksella. Itse en osinkosijoittamista juuri harrasta, koska tykkään ottaa enemmän riskiä. Mutta voisin hyvin harkita, erityisesti nykyisessä markkinatilanteessa, jossa uskon vähintäänkin korjausliikkeeseen kohgapuoliin. Sitä toisaalta on odotettu jo nyt melko tovi.

  Ja ettei päästä napisemaan, niin nämä eivät olleet sijoitusvinkkejä. Lähinnä geneerisiä ohjenuoria. :) Omasta sijoitusvarallisuudestani on puolet indekseissä (vähentämään päin) ja puolet yleisen mielipiteen mukaan vähintäänkin epäilyttävissä vertaislainoissa (kasvamaan päin, kokemuksia omassa blogissani, jos kiinnostaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaus, siis "Intelligent Investor". Muistin kirjan nimen väärin.

   Poista
 3. ETFfät tuntuu tylsiltä, luin vähän aikaa sitten erään blogin, en nyt muista kenen se oli, ja siinä oli kyllä hyvin kerrottu kaikki... mutta kun ne vaan tuntuu niin tylsiltä :( Olen enemmän riskin ottaja kuin turvallisiin osakkeisiin sijoittaja.

  VastaaPoista
 4. Hyvää pohdintaa. Jos osakesijoittaminen ei maistu, niin sitten vaihtoehto on globaalia osakemarkkinaakin suurempi vaihtoehto - globaali korkomarkkina. Jos sijoitat nyt tasaisesti kaikkiin 21000 valtioiden ja yritysten lainapaperiin, saat karkeasti noin 1,8-2,0%:n korkotuoton vuodessa seuraavan 3 vuoden aikana. Noin puolet tästä korkotuotosta (ja pääomasta) on jenkkidollareina, joten lopulliseen tuottoon vaikuttaa EUR:n ja USD:n välinen kurssikehitys. Jos tämä valuuttariski eliminoidaan parhaimmilla ja kustannustehokkaimmilla rahoitusvälineillä, tuotto tippuu noin 0,8-1,0%:iin vuodessa. Tämä perusta kannattaa pitää mielessä aina, kun inhottaa ostaa osakkeita.😀

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, vastaan sinulle mahdollisimman pian!