Aika naisellinen otsikko, vai mitä :)
Aiemmin olin hyvinkin passiivinen sijoittaja. Saatoin ostaa 1-2 osaketta vuodessa ja myydä ehkä saman verran tai en olenkaan. Seurailin kursseja ja talousuutisia harvakseltaan.
Palkkatili tuli, siitä meni osa yhteiselle käyttötilille ja loput jäi säästöön. Niitä sitten sijoittelin kun oli sopiva summa kasassa. En ottanut juurikaan stressiä raha-asioista.
Sitten aloin haaveilla aktiivisemmasta ja tavoitteellisemmasta sijoittamisesta. Aloitin seuraamaan jatkuvasti osakekursseja ja talousuutisia yrittäen poimia joukosta olennaiset signaalit. Olen seurannut analyytikkojen suosituksia ja arvailuita, yrittänyt muodostaa oman käsityksen kurssien liikkeistä ja laskeskellut hulluna voittoja ja tappioita. Päätin kokeilla Bull ja Bear sertifikaatteja, isolla kertoimella tottakai, jotta tulokset näkyvät suuntaan tai toiseen nopeasti.
Onnistuneina päivinä, jolloin saan tehtyä toimeksiannon ja voittoon johtavan myynnin, olen tottakai iloinen ja energinen. Vastaavasti jos olen tehnyt toimeksiannon, joka ei toivotulla tavalla johdakkaan sen päivän aikana voittoon ja jätän vivun odottamaan huomiselle, olen koko illan ja yön hermona. Mihin aamulla on maailma mennyt, onko tulossa talouskriisipäivä vai nousupäivä.
Vastaavasti jos en joku päivä pääse ostamaan ollenkaan, olen kuin vieroitusoireissa. Koen olleeni kuin tulisilla hiilillä viimeisen viikon, kun DAX, kuten muutkin indeksit ovat paukuttaneet uusia ennätyksiä, enkä uskalla ostaa mitään, kun en usko kurssinousun jatkuvan. Ja joka päivä olen saanut todeta, että jälleen aamu alkoi korkeammalta tasolta kuin eilen.
Minun täytyy kuitenkin alkaa ottaa etäisyyttä tähän asiaan. Työni on hektistä ja vaativaa, minun täytyy olla skarppina koko ajan. Kotona touhuilut lasten ja harrastusten parissa. Huonosti nukutun yön jälkeen tekee huonoja päätöksiä, niin töissä kuin sijoituksissakin.
Pystyttekö te nukkumaan rauhallisesti sijoituspäätösten jälkeen vai hermostuttaako ensimmäiset päivät, että mihinkähän päin sijoituksen arvo muuttuu?
Varmasti jokainen sijoittaja kokee täysin samoja tunteita nyt. Romahdusta ollaan povattu sieltä Dow Jonesin 12000 asti ja kohta paukutellaan 20000. Itsekin kärsin samasta ongelmasta, kunnes tajusin sen maailman vanhimman viisauden, että kannattaa sijoittaa tasaisesti vaikka kuukauden, kahden tai kolmen välein.
VastaaPoistaItse sijoitan kerran kuukaudessa kiinteän summan välittämättä siitä, mitä markkinoilla tapahtuu - loppujen lopuksi se poistaa spekuloimisen tuoman stressin täysin. Ja samalla varmistaa myös ajoittamista paremman tuoton. Kannattaa vain katsoa vaikka juuri sitä Dow Jonesin indeksikäppyrää viimeiseltä 50 vuodelta ja katsoa, että markkinoilla on vain yksi suunta ja se on ylöspäin pitkällä aikavälillä.
Ai että sinä kuulostat viisaalta ja minä tunnen itseni jälleen ihan hölmöksi :( Kyllä vertaistuki taas auttoi, kiitos!
VastaaPoistaOlisit vain jatkanut tuolla passiivisella linjalla. Ei tarvi stressata ja ne pennosetkin kasvaa.
VastaaPoistaOlisit vain jatkanut tuolla passiivisella linjalla. Ei tarvi stressata ja ne pennosetkin kasvaa.
VastaaPoistaKatsotaan nyt kun pidän pienen tauon... miltä sitten tuntuu ja mihin nuo pienet jo ansaitut tuotot sijoitan.
VastaaPoistaRobert Shiller ja Akerlof ovat tehneet kirjoja ja tutkineet käyttäytymistä raha-asioissa. Niiden perusteella ihmiset toimivat irrationaalisesti vaiston varaisesti, joka ei ole kannattavaa sijoittamisessa. Suosittelen hankkimaan jonkun kirjan kirjastiosta tai etsimään netistä videoita. Varsin mielenkiintoisia.
VastaaPoistaYleisesti olet varmasti jäljillä poimia oellista data tulvasta. Ennusteet menevät pääsääntöisesti puihin, joten niitä pitäisi välttää. Oleellista olisi itse tunniosrtaa ja miettiä mitä miksi tapahtuu tulevaisuudessa. Kursseja on hankala ennustaa, mutta trendejä on nähtävissä. Palvelujen siirtyminen verkko/mobiiliin, some, kaupungistuminen, hiilidioksidi väheneminen jne.
Itselläni on salkussani ydin johon en juuri koske ja sitten sateelliitti jolla pelaan. Ytimeen aina vaan ostetaan tasaisesti ja sateellittillä pelataan. Kun sateelliitti on pieni, ei tarvitse niin stressata. Ytimen käyn läpi kerran vuodessa, onko siellä järkevä painotus.
Minäkin erotin rahat, joilla vipuilen, ja vaikka ne katoaisi, ei talouteni romahtaisi, mutta harmittaisi perkeleesti. Eli niidenkin puolesta täytyy olla varovainen.
VastaaPoistaKaikki ovat olleet samassa tilanteessa joskus. Siitä pääsee yli. Mutta se vaatii hermojen kehittymistä, passiivisempaa otetta ja tietoa siitä, että korjausliikkeitä tulee. Parhaimmat sijoittajat eivät niistä välitä, eivätkä liikaa yritä spekuloimaan ajoittaa. Pidä sijoitushorisonttisi kaukana ja vältä liikaa vipua.
VastaaPoistaKurssilaskut ovat jopa siunaus - saat samoja hyviä osakkeita alennuksella. Ei kannata miettiä turhaan kadonnutta arvoa.
Lisäksi, suosittelisin poimimaan joko vahvoja brändejä tai sitten suoraan indeksi-ETF:fiä pääsääntöisesti. Jos se on tylsää, Warren Fyffetin maininta ydin/satelliitti-mallista on hyvä. Mutta jos sekin aiheuttaa stressiä, sijoita indeksiin.
Aniharva voittaa indeksiä. Miksei siis varmistamistaisi, että on keskiarvoa varmasti parempi?