keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Elämmekö säästöliekillä vai -leikillä

Hei

lueskellessani säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä blogeja, on joissakin niissä kerrottu varsin yksityiskohtaisesti kuukauden budjetti, tulot ja menot ja minkä verran saatu säästöön. Ja onpahan niissä myös kerrottu jos budjetista on livetty ja millaisen morkkiksen se on aiheuttanut.

Itse en tuollaiseen budjetointiin pysty, mutta säästäväisyys on toinen luontoni. Tai paremminkin ensimmäinen luontoni :) Perheen peruskulut on olleet jo vakiot vuosikausia, minun osuuteni niistä 1200e/kk. Kaikki loppu palkastani jää käytännössä säästöön, käytännössä 1000-1200e/kk. Sen vuoksi en hirveästi jaksa budjetoida ja laskea tuloja ja menoja, koska isossa perheessä menoja kuitenkin on niin monenlaisia.

Elämmekö siis säästöliekillä vai -leikillä? Mielestäni elämme säästöleikillä, koska meidän elämäntapakin on jo säästäväinen. Ei siinä tarvita sen kummempia kommervenkkeja, että rahaa jää säästöön. Vaatteet ostamme H&M hintaluokan kaupoista, pienimmille saamme niitä lisäksi tuttavilta. Polkupyörät ostetaan käytettyinä ja harrastusvälineet ainakin tähän mennessä. Syömme päivittäin edullista perus kotiruokaa. Ainoa mistä on karsittu on pulla, jota söimme aiemmin pitkon päivässä ja totesin sen olevan aivan turha kuluerä (3,5e/pv x 365 = 1277e/v).

Käymme muutaman kerran vuodessa risteilyllä, mutta koska olemme Tallink Siljan ClubOne jäseniä, saamme risteilyt todella edullisesti tai pisteillä lähes ilmaiseksi. Ja laivalta emme osta kalliita aterioita, syömme mieluummin edullisesti maissa. Laivamatkan ajalle varaan eväitä. Etelän matkalla olemme käyneet 5 kertaa, ei siis kauhean monesti ottaen huomioon, että perheenä olemme olleet jo lähes 20v.

Voiko säästäminen olla helpompaa? Ihan oikeasti, kyllä se on helppoa! Vai saanko sen kuulostamaan luvattoman helpolta? En, vaan se oikeasti on helppoa. Kun se on elämäntapa, niin silloin jättää automaattisesti pois kaikki turhakkeet ja keskittyy olennaiseen elämässä. Ja mikä tärkeintä, ei anna sen säästöön jäävän rahan poltella tilillä, vaan sijoittaa ne järkevästi, vaikka osakkeisiin :)


2 kommenttia:

 1. Osinkokuningas: onnistuinko poistamaan kommenttisi hallintapaneelin kautta? Anteeksi, ei ollut tarkoitus, näin että jotain olit kommentoinut, tökkäsin johonkin kohtaan puhelimen näyttöä ja hups... kommenttisi oli kadonnut😣

  VastaaPoista
 2. Ihmisiä on kahdenlaisia: meitä, joille säästäminen tulee luonnostaan - ja niitä joille ei.

  Pienilläkin tuloilla luonnollinen säästäjä välttää kuluja, jotta säästöön jää. Pienillä tuloilla säästäminen tarkoittaa toki tarkkaa kulutuksen hallintaa (esim. http://mihinrahakuluu.blogspot.fi), joka ei kaikkien luonteelta helposti taitu.

  Usein säästämisen vaikeuteen havahdutaan vasta sitten, kun on merkittävä määrä osamaksuja ja kulutusluottoja.
  Jos säästäminen tulee luonnostaan, ollaan vastaavat tilanteet onnistuttu välttämään jo alunperin.

  Luonnollisesti on poikkeuksia, jossa vaikka kuinka on yrittänyt, olosuhteet vievät mahdollisuudet.

  Satuinpa kirjottamaan juuri "Tarpeen tyydyttämisen lykkäämisestä" (http://vaurastu.blogspot.fi/2017/02/itsekuri-ominaisuus-joka-parhaiten.html) myös keskiviikkona. Uskon vahvasti, että tuo ominaisuus korreloi vahvasti sen kanssa, kuinka vaikeaa säästäminen on. Toki se valmentaa elämää varten muillakin tavoin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, vastaan sinulle mahdollisimman pian!