lauantai 1. helmikuuta 2020

Treidaus, knockkauksen oppirahat

Hei,

Uusi vuosi ja uudet kujeet, ja uudella innolla treidaamaan. Vuoteen 2020 lähdin innokkaana. Tavoitteena saada kukistettua joulukuun tappiot paremmalla treidaussuunnitelmalla. Avaan positiot "varmoista" paikoista, ja suljen position hyvissä ajoin jos näyttää siltä että suunta onkin väärä.

Mutta miten kävikään? Tutkitaanpas tätä kuvaa 8-9.1.2020, kuvassa 15min kynttilät. Olin 8.1 aamulla Nordnetin auetessa sitä mieltä että kurssi lähtee alaspäin ja ostin aika pian avauksen jälkeen ensimmäisen shortin hintaa 2,93e. Kurssi vaan jatkoi nousuaan ja ostin toisen erän hintaan 2,62e. Olin käänteestä todella varma, koska nyt alettin jo RSI:n mukaan olemaan ylimyydyssä tilassa. Vieläkin ostin lisää hinnalla 2,48e ja 2,06e. Tässä vaiheessa oltiin jo todella ylimyydyssä tilassa ja ostin vielä erän hintaan 1.44e. Ja sitten alkoikin kauan odotettu lasku. Sitä kesti kaikenkaikkiaan puoli tuntia. Kun katsotte kuvaa tarkasti käy toisen 15minuutin aikana kurssi hetkellisesti "tosi" alhaalla. Juuri sillä hetkellä kun se kävi siellä, olisi tappioni myydessä ollut 110-200e. Jäin iloitsemaan asiasta ja että onnittelemaan itseäni, että hyvinhän tässä taitaa käydä. Kurssi lähti kuitenkin nousemaan välittömästi ja 15minuutin sulkeuduttua muistan, että tappio olisi ollut noin 400e.

Huoh.

Jatkoin kuitenkin odottamista ja kuten näätte, DAX ei juurikaan liikkunut puoleen tuntiin. Mutta sitten nousu jatkui. Oltiin jälleen korkealla ylimyydyssä tilassa ja tuon huiman nousun jälkeen vielä ostin yhden position. Siinä vaiheessa alkoikin jo hirvittämään että mitenkähän tässä käy. Laskeskelin jo kovasti että varaa ei ole nousta kuin 60-70pistettä ja knockout taso puhkeaa. Ilta oli jo tulossa ja Nordnet sulkeutumassa.

Olin ajatuksissani kahden vaiheilla kello 20.30. Jos myyn pois niin saisin vielä noin 0,29e/"osake". Vai jättäisinkö vielä yön yli ja toivoisin että korjaava lasku alkaa tästä todella kovan nousupäivän jälkeen. Päädyin ottamaan riskin ja jätin positiot auki.

Aamulla herätessäni oli kurssi vaan noussut ja oltiin jo knockout tason yläpuolella. Nordnetin auettua, minulla ei siis ollut enää mahdollista myydä pois positioitani, joten pahin mahdollinen siis tapahtui ja tuotteet erääntyi arvottomana.
Tammikuussa siis opittiin jälleen uusia asioita: Osta pienemmällä vivulla olevia positoita, joiden knockout taso on kauempana, ja opettele luopumaan tappiollisesta treidistä ihan oikeasti aiemmin.


1kpl tappiollinen toimeksianto yhteensä -2612,72e, 19kpl voitollisia toimeksiantoja yhteensä 699,25e, tappio joulukuussa yhteensä -1913,47e.

Ei ikeniä naurata.

Tällä hetkellä siis olen enemmän tappiolla kuin voitolla, mutta luovuttamaan en vielä ryhdy. Voitollisten treidien määrästä voi päätellä, että jotain osaan tehdä oikeinkin. Keskimääräinen tuotto voitollisille treideille oli 36,80e.

Mikä siis meni vikaan? Menin liian pitkälle treidissäni, sijoitin lisää, kun olisi pitänyt osata luopua jo aiemmin. Ja kun tulee tilaisuus päästä eroon positioista pienellä tappiolla, on siihen tartuttava heti, eikä jäädä pohtimaan, josko tämä tästä vielä plussaksi muuttuisi. Olen nimittäin monesti heittäytynyt liian ahnaaksi eli tuotto on ollut jo ihan hyvä, olen jäänyt odottamaan että vielä kurssi nousisi, ja sitten onkin käynyt niin että tulee äkkkilasku ja en saa edes sitä tavoitettani ja joudun tyytymään pienempään voittoon.

Miten teidän tammikuu meni? Oliko onnistumisia mutta myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita?

8 kommenttia:

 1. Hei! Unohda treidaus, siinä vain häviää isoja firmoja vastaan. Mieluimmin vaikkapa hyvää, nousevaa osinkoa maksavaa osaketta tilalle tyyliin csco tms. Sijoittamalla vaurastuu, mutta ei saa olla liian kiire :) Hyvää kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä on usko koetuksella treidauksessa, mutta jatkan vielä. On minulla myös suoria osakesijoituksia ja rahasto-osuuksia, jotka varsinkin nyt tammikuu ilmiössä tuotti hemmetin hyvin.

   Poista
 2. Oh, onhan oletettu kurssi mennytkin toiseen suuntaan. Voitot huvennut.

  VastaaPoista
 3. Suhtaudu rauhallisesti. Harmillista kun ei voitot aina onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, harmittaa vaan kun nyt kahden tappiokuun jälkeen olen niin arkana, vaikka selvästi näen ostopaikat niin en uskalla sijoittaa. Kyllä minä vielä tästä!

   Poista
  2. Kyllä siintä nouset. Ei hätää.

   Poista
 4. Nämä treidaukset on niin hauskoja seurata. Ensin seuraillaan käppyöritä, kynttilöitä ja tähtimerkkejä. Epäonnistumiset pistetään niin helposti "oppirahojen" piikkiin, tai sitten vaan jälkikäteen harmitellaan että tulipas hätiköityä tai tehtyä vääriä päätöksiä, vaikka merkit oli selvät. Sitten jos joku sattuu vahingossakin kohdalleen, niin onnitellaan itseä siitä, että osattiin tulkita nousevan kuun vastustustaso kohdilleen. Mutta kannustan siis jatkamaan, nämä kirjoitukset antaa itselle motivaatiota jatkaa maalin kuivumisen seuraamista seinältä, eli tylsää pidä taktiikkaa indeksirahastoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sinulla nimenomaan ollut S&P500 indeksiin sidotussa rahastossa sijoitukset? On varmasti ollut hulppea tuotto, on se vaan noussut niin käsittämättömän paljon monen vuoden ajan, saatikka sitten tämä viimeinen vuosi. Olen varma että se indeksi nousee vielä tämän vuoden mutta presidentinvaalin jälkeen nähdään puhkeaako jokin kupla. Jos puhkeaa niin se voisi olla MrTrump buble, on se vaan 4v niin hienosti puhaltanut ilmaa indeksiin.

   Poista

Kiitos kommentista, vastaan sinulle mahdollisimman pian!